Začal Dakar 2021. Účastní se ho také velkomeziříčský pilot

Dakar7Silvestr na Dakaru 2021: Do nového roku v plném nasazení!

Tomáš s Davidem se v přístavu opět konečně shledali se svou Toyotou a celý tým tak vzápětí po nekonečných dnech čekání na hotelu mohl začít s nezbytným servisem technického stavu auta, který byl do určité míry poznamenán dlouhým pobytem na moři.


Poslední den roku tak naši mechanici strávili kontrolou elektroniky a dalším rutinním servisem vozu. Plánovaný odjezd na shakedown, kde měla posádka trénovat, se tak odložil na následující den.
Na Dakaru lilo, ale my jsme nemohli
„I přesto, že pro nás byl letošní Silvestr spíše pracovní a ke konci roku nás překvapil silný déšť, který tu v Saúdské Arábii nebývá zvykem, našli jsme si chvíli na to, abychom vám všem od srdce poděkovali za to, že jste na Dakaru 2021 s námi!“
Poděkování si přehrajete na: https://www.youtube.com/watch?utm_source=newsletter & utm_medium=email & utm_campaign=campaign&utm_content=campaign&v=8MBP1e1KCrs&ab_channel=UltimateDakarRacing

Zdařilý shakedown

Tomáš je ze své nové Toyoty po dnešním testování na shakedownu opravdu nadšený!
Dakar8Dakar9Jeho emoce velice pozitivně ovlivnil motor, který si chválí ze všeho nejvíce a vášnivě dodává: „Musím se přiznat, že jsem snad ještě nikdy neřídil takhle dobré auto.“ velice podobný pocit si z dnešní testovací jízdy odnáší i jeho navigátor David Křípal. Oba se už nemohou dočkat zítřejšího ostrého prologu, na který je již posádka připravena jak technicky, tak i psychicky.
Tomášova reakce je zde: https://www.youtube.com/watch?utm_source=newsletter & utm_medium=email & utm_campaign=campaign&utm_content=campaign&v=416YcrMlb24&ab_channel=UltimateDakarRacing

Online přenos ze slavnostní startovní rampy

Dakar10Na slavnostní startovní rampě Dakaru 2021 nás čeká představení všech závodníků a vy u toho s našimi #dakarstars Tomášem Ouředníčkem a Davidem Křípalem budete také!
Sledujte náš facebookový profil Ultimate Dakar, kde budeme sdílet oficiální přímý přenos a prožijte tuto výjimečnou slavnostní chvíli s námi!

 

Zásadní zpráva pro tým i fanoušky

Dakarská posádka Ultimate Dakar v čele s Tomášem Ouředníčkem zůstává i po posledních PCR testech stále negativní. A to je rozhodně pozitivní zpráva!
Dakar11Po dojemném odletu z Čech a nekonečné dvoudenní karanténě na přiděleném hotelu, která nebyla nakonec tak dramatická, jak se zpočátku zdálo, se náš pětičlenný tým konečně mohl dostavit k poslednímu kroku, který jej dělil od startu na DAKARU 2021.
Video z PCR testů: https://www.youtube.com/watch?utm_source=newsletter & utm_medium=email & utm_campaign=campaign&utm_content=campaign&v=EgkIRHqgOQo&ab_channel=UltimateDakarRacing
Než se tak ale stalo, celý tým měl desítky hodin času na vlastní organizaci, týmové porady a dokonce se prý i odvážil vyjít k nedalekému pobřeží Rudého moře na čerstvý vzduch.
„Po všech těch náhlých změnách, které nás před odletem bombardovaly ze všech stran, jsme měli velkou obavu z bezpečnostních opatření, která na nás v Saúdské Arábii mohla čekat. Báli jsme se, že po příjezdu na určený hotel, budeme jednotlivě zavřeni na pokojích a dokonce jsme nevěděli ani to, zda v pobytu máme zahrnutou i nějakou základní stravu. To jsme si ale prozíravě před cestou pojistili našimi proteinovými balíčky od Gold Nutrition, což nám zpočátku rozhodně zpříjemnilo pobyt,“ zpětně vzpomíná na nejistou situaci Tomáš Ouředníček.

Perfektní organizace při testování

Včera v deset hodin ráno místního času byli konečně vyzváni k závěrečnému testování na Covid-19, které se konalo na stadionu King Abdullah Sport City, které se mimojiné zanedlouho stane dějištěm slavnostního zahájení Dakaru 2021. Na místě se daly očekávat dlouhé zástupy lidí a ještě delší čekací doba. Jaké milé překvapení však na náš tým čekalo, když jim všem již chvíli po registraci a individuálním vyzvednutí testovací sady, příjemné sestřičky začaly provádět PCR testy.
„Nebylo to tak bolestivé a zdlouhavé, jako v Čechách, šli bychom klidně znovu. Rádi bychom ale skončili v rukách stejně tak příjemných a sympatických sestřiček, jaké byly zde,“ úsměvně vzpomínají kluci na dnešní zkušenost.
„Výsledky jsme se ale kvůli výpadku systému dozvěděli až dnes ráno a ten nejčerstvější až právě teď. Trochu nás to zdrželo, protože bychom už rádi viděli naši Toyotu a pokračovali v dolaďování technických detailů. Hlavní pro nás ale je, že jsme všichni do třetice oficiálně negativní a můžeme začít být konečně pozitivní!“ raduje se Tomáš Ouředníček, který se už nemůže dočkat, až si dnes konečně převezme nový dakarský speciál, který dorazil lodí z francouzské Marseille.

Vše jde správným směrem

Naši posádku dnes čeká opravdu bohatý program. Z nedalekého přístavu, do kterého se vypraví pro veškerou svou techniku, se co nejdříve vrátí zpět na stadion, kde si vyzvedne důležité zabezpečovací a sledovací přístroje, potřebné pro kontrolu a určování polohy závodníků. Odtud se už bude moci přesunout do testovací oblasti vzdálené cca 50 km, kde se pokusí svůj vůz doladit do nejmenších detailů. Posledním nezbytným článkem jsou administrativní a technické přejímky, které proběhnou 2. ledna, kam letos poprvé mohou přijít pouze piloti a to bez svých mechaniků.
Slavnostní startovní rampa, na kterou se již všichni velmi těší, bude pro závodníky připravena tentýž den a my už teď držíme palce, ať celá posádka i jejich Toyota Hilux úspěšně splní veškeré potřebné kroky k tomu, aby na ní nastoupila. Našim #dakarstars Tomáši Ouředníčkovi a Davidu Křípalovi budeme poté moci fandit už na prologu, který bude vzápětí následovat a který určí startovní pořadí do ostré první etapy, která odstartuje už 3. 1. 2021!
„Chtěl bych poděkovat všem našim partnerům, rodinám a fanouškům za podporu a pozitivní energii. Pomáháte nám zvládat tyto nebývale těžké předstartovní přípravy. Jsme nadšeni, když nám posíláte vaše fotky, na kterých jste v našem týmovém oblečení a fandíte nám ze všech koutů republiky. Čím více nám jich chodí, tím větší máme chuť závodit! Děkujeme!“

Poloviční vítězství si užila už na startovní rampě Rallye Dakar

Tým Ultimate Dakar Racing si „užil“ při technických přejímkách první nervy. Komisaři totiž nechtěli do závodu pustit jeho novou Toyotu Hilux kvůli chybějícímu ventilu na nádrži. Lehké potíže ale tým s přehledem vyřešil a bojovníci Tomáš s Davidem měli opět husí kůži při výjezdu na startovní rampu 43. ročníku slavné soutěže, který se jede už podruhé v Saudské Arábii.
Tomáš s Davidem byli v pátek už v půl osmé ráno nastoupení na administrativních a technických přejímkách. „Byly naprosto nestandardní a zvláštní – bez mechaniků, všichni v rouškách a s rozestupy. Při kontrole auta komisaři nastal problém. Přišli na to, že nemáme nový speciální ventil na nádrži. My jsme věděli, že tam má být, ale mysleli jsme si, že naše řešení bude v pořádku. Ovšem nebylo. U týmu South Racing nám ten ventil dali, v bivaku jsme sehnali další věci, abychom ho mohli nainstalovat, což se nakonec povedlo. Technickou přejímku jsme tak dostali jako úplně poslední auto,“ přibližuje pilot Tomáš Ouředníček.
Dakar12Téměř roční úsilí týmu se tedy mohlo proměnit ve vytoužený ceremoniál s výjezdem na startovní rampu 43. ročníku Rallye Dakar. „Startovní rampa, jak říká ředitel závodu David Castera, je poloviční vítězství. Tentokrát to bylo mimořádně náročné, protože ve vzduchu viselo tolik neznámých. Kvůli Covidu se sem nedostala spousta známých závodníků. Proto jsme si startovní rampu s Davidem opravdu užili a říkali jsme si s nadsázkou, že klidně můžeme jet domů, protože už máme skoro splněno. Ale David říkal, že rozhodně ne. To až dojedeme do cíle soutěže. Ano, je to jen poloviční vítězství, ale s ohledem na těžkou dobu jsme si ho jako poloviční už užili.“
Video zde: https://www.youtube.com/watch?utm_source=newsletter & utm_medium=email & utm_campaign=campaign&utm_content=campaign&v=7y9nQHziKzU&ab_channel=UltimateDakarRacing
Sobotní dakarský program nabídl také úvodní prolog, který určil startovní pozice pro nedělní první etapu. „Už při cestě na prolog jsme prožívali krásné pocity, protože jsme potkali závodníky, které známe. Hezké bylo setkání s Timem a Tomem Coronelovými, se kterými jsme hned natočili vtipné video, protože oni jsou nám vděční, že jsme je zachránili na minulém Dakaru, když se za dunou převrátili. Pozdravili jsme se s řadou dalších závodníků. Je ale pravda, a to je vtipný postřeh, že nás nikdo moc kvůli novému autu nepoznává. Mávají nám ale piloti továrního týmu Toyota. Samozřejmě vůbec neví, kdo jsme, ale díky značce jsme jako jejich rodina,“ cítí Tomáš podporu kolegů.
Posádka Ouředníček – Křípal vybojovala v prologu 29. místo, se kterým byla celkem spokojená. „Moc hezká trať. Užili jsme si to. Snažil jsem se sice tlačit, ale nechtěl jsem riskovat před startovní rampou, že bychom něco poškodili. A podle toho vypadá i výsledek. Ale není to tak zlé, když je Carlos Sainz jen o pár vteřinek před námi. Rozestupy byly opravdu minimální. David exceletně navigoval. Roadbook dostal snad minutu před startem. A jenom do toho mrknul a dal to na první dobrou. Mám z toho dobrý pocit.“
Po prologu byl Tomáš spokojený i s motorem Toyoty Hilux, ale starosti mu dělá chlazení vozu. „S kráskou jsem celkově spokojený. Drží nádherně motoricky. Na podvozku ještě máme co vychytávat. Je málo stabilní. Řečí dostihového sportu – je bujná a těžko se osedlává. Je to taková krasavice nepoddajná. Ale my s ní poradíme. Mechanici jsou šikovní, jdou do toho s velkým zápalem, přitom jsou na Dakaru všichni tři poprvé. Ale zvládáme to v dobré náladě, to je nejdůležitější.“
Zítra čeká tým první velká zkouška v podobě úvodní etapy s cílem v Bishe. „Na novém autě máme největší problém s chlazením. Máme vysokou teplotu v kabině a některé věci se nám přehřívají. Na tom pořád pracujeme, protože nás čeká cesta na jih, kde asi bude tepleji. Máme největší nervy, abychom to uchladili, aby auto někde nechytlo. Na zítřek se každopádně dobře vyspíme a budeme bojovat,“ slibuje dobře naladěný pilot Tomáš Ouředníček.
V neděli se jede první etapa Džida – Bisha s měřeným úsekem dlouhým 277 kilometrů.

Posádka Ouředníček­‑Křípal musela v první dakarské etapě hrát ruskou ruletu kvůli defektům

Kamenitá první etapa 43. ročníku Rallye Dakar Džida – Bisha nepřinesla Toyotě týmu Ultimate Dakar Racing mnoho štěstí. Do cíle Tomáš s Davidem dojeli bez jediného rezervního kola a opatrně, aby nepřišli o svůj dakarský sen hned v úvodu soutěže. Podle motta „Nikdy to nevzdáme!“ ale budou i v pondělní druhé etapě s cílem ve Wadi Ad­‑Dawasiru bojovat jako lvi dál.
Vjezdem do řečiště se ale všechno změnilo ve válku s obřími kameny. Soutěžící překonávali horu i údolí poseté balvany. „Byl to boj se šutry pořád dokola. Navíc byly strašně ostré. Já jsem se snažil trošku zvolnit, ale nechtěli jsme zase ztratit vybojovaný náskok. A pak to přišlo, chytli jsme první defekt. Kolo jsme za 4 minuty vyměnili. Říkal jsem si, že nebudu ustupovat z dobrého tempa. Jenže po deseti minutách jsme měli další defekt. To už bylo na pováženou, protože po druhém proraženém kole už jsme měli jen jeden „život“, tedy poslední rezervu. Tak jsem zvolnil a jel opatrněji,“ přibližuje dramatické chvilky Tomáš.
Dakar13Zhruba 30 kilometrů před cílem česká posádka Toyoty Hilux cítila, že se něco děje s levým zadním kolem. Po zastavení se nepříjemné podezření potvrdilo. Třetí defekt! „To kolo nám ale nejdřív nešlo sundat, protože jsme na něm chvíli jeli a bylo slušně zapečené. Dokonce se z něj kouřilo. Když se to povedlo a my se zase rozjeli, mával na nás Ten Brinke z týmu Toyota Overdrive, ať mu dáme pneumatiku. My už ale byli na nule, takže jsme mu bohužel nemohli pomoct a museli jsme ho tam nechat stát. Poslední kilometry jsem už jel hodně opatrně, abychom zbytečně neriskovali, že nedojedeme.“
Tomáš s Davidem se z nadějného výsledku v nejrychlejší dvacítce aut na prvním průjezdovém měřeném bodě nakonec kvůli opakujícím se defektům propadli na 44. etapové místo. „Motoricky auto fungovalo výborně. Na podvozku jsme udělali nějaké úpravy. Pořád to ještě není ono, ale dá se na tom dál pracovat. Nemám ale dobrý pocit ze zvuků, které se nám během etapy ozývaly. Doufám, že to nebude nic vážného,“ říkal po dojezdu do bivaku v Bishe Tomáš Ouředníček a pokračoval: „Jsme v krásném bivaku u hory, pod námi je písek u užíváme si příjemného tepla. I když se proti Džiddě znatelně ochladilo. I při rychlostní zkoušce nebylo žádné vedro, tak kolem 25 – 30 stupňů. To bylo příjemné. Teď večer tu fouká vítr a je okolo 20 stupňů. Příjemné počasí. A my se už s Davidem těšíme na zítřejší druhou etapu, do které půjdeme na plno!“
V pondělí se jede druhá etapa Bisha – Wadi Ad­‑Dawasir s měřeným úsekem dlouhým 457 kilometrů.

Tým Ultimate Dakar Racing

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru