SP v běhu na lyžích se koná

urban-sanden-RCF- l7vITo-unsplashSP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě 2021 se uskuteční o víkendu 20. a 21. února. V programu 83. ročníku tradiční Zlaté lyže jsou klasické sprinty a distanční závody na 10 km žen a 15 km mužů volnou technikou.
Závody kvůli opatřením proti šíření koronaviru bez diváků.


Dva metry vysoký plot, ostraha… Tak se Nové Město chystá na Světový pohár


V České republice stále platí, že na sportovní akce mají diváci vstup zakázán. „Musíme například zabezpečit areál Vysočina Areny, abychom zachovali bublinu a izolaci sportovců od běžné populace,“ vysvětluje generální sekretář, „budeme mít areál obehnaný dva metry vysokým plotem, který navíc bude hlídat najatá ostraha,“ dodává. S tím také souvisí další starost, která pořadatele nemine. Nově se totiž objevila povinnost pětidenní karantény po příjezdu z velmi rizikových zemí vztahující se i na profesionální sportovce.
Obavy z míry infekce
Každopádně na startovní listině se současný stav v Česku rozhodně podepíše. Už teď je například jasné, že chybět budou Norové, v čele s hvězdami Therese Johaugovou a Johannesem Hösflotem Klaebem. „Cestování mezi evropskými zeměmi během pandemie stále přináší vysoké riziko nákazy a míra infekce v Česku je vysoká,“ vysvětluje absenci norských závodníků šéflékař Norské lyžařské asociace Öystein Andersen. „Hlavní tedy byla obava možnosti nakažení koronavirem v Novém Městě na Moravě,“ doplňuje manažer norských běžců Espen Bjervig.
A české straně nezbývá než se s takovým vysvětlením smířit.
„Rozhodnutí norské reprezentace vzhledem k epidemické situaci a blížícímu se mistrovství světa chápeme, její neúčast nás nicméně mrzí. A to zejména s ohledem na to, že jsme od nich měli příslib, že do Nového Města na Moravě reprezentanty vyšlou,“ říká Lukáš Sacher, ředitel běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR.
Během tohoto týdne navíc přišla pro české pořadatele další rána, ze startu ve Vysočina Areně se totiž omluvil také vedoucí muž Světového poháru v běhu na lyžích Alexandr Bolšunov. Vítěz lednové Tour de Ski dá přednost přípravě na mistrovství světa v Oberstdorfu.

Zdroj: ČTK, idnes.cz

Photo by Urban Sanden on Unsplash

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru