O českém a moravském discgolfu

ImageVelké Meziříčí patří k oněm městům, která jsou již vybavena hřištěm pro relativně nový druh velmi relaxační činnosti – a sice pro hraní discgolfu.Jde o moderní sport, který zčásti jako by byl modifikací klasického golfu, od něhož převzal názvosloví čili terminologii a vlastně i jistou porci jeho pravidel, avšak který jako by zároveň nabral určité prvky také od vrhačských disciplin lehké atletiky a vlastně i košíkové, a do jisté míry dokonce i curlingu.

Discgolfu se také říká D­‑golf anebo frisbee golf.
Zmiňovaný sport vznikl v sedmdesátých letech minulého století v USA, konkrétně v Kalifornii, avšak značné popularity vzápětí doznal i v Evropě, zejména ve Skandinávii; nu a dnes se jeví velmi perspektivním také u nás. Na území našeho státu vyrůstají nové discgolfové areály téměř jako houby po dešti. Velké Meziříčí zřídilo příslušný areál v údolním parku Kunšovec v roce 2012; jeho designérem byl profi­‑odborník Přemysl Novák z Prahy a stalo se v pořadí asi dvanáctým v rámci celé republiky. Je devítijamkové a náleží k menším a snazším, ale také k techničtějším a úplně nejhezčím. Má viditelné převýšení, jeho mobiliář je kompletní a zahrnuje i lavičky a vedle herních košů i koše odpadkové; samozřejmostí jsou informační a varovné cedule.
O tento prostor pečuje Město Velké Meziříčí opravdu velice dobře.
Když bychom se chtěli porozhlédnout po Vysočině, nalezli bychom podobné areály například v Hostačově poblíž Golčova Jeníkova, ve Vepříkově, u zámku v Třešti a při Pilské nádrži za Žďárem nad Sázavou; tam se příslušné hřiště nazývá Santiniho okruh a končí až u známého pískovcového sousoší se zvířecími symboly Moravy a Čech.
Co se moravských a slezských končin týče, herně nejsilnější a lidsky nejpočetnější discgolfové oddíly existují zejména v Kobylí na Břeclavsku, kde jde o sport č. 1, pak v Brně (kde mají hned tři kluby – Fénix, Spin Team a Animals – a rovněž tři DG­‑areály), v Moravském Krumlově, Uherském Hradišti (2 kluby – Slovácko a Hunters), dále v Uničově (Moravian Gators), Novém Jičíně, Králíkách (Wild Eagles), Budišově nad Budišovkou, Přerově, Ostravě (oddíl Bazarmix) i jinde. Novějšími štacemi moravských turnajů jsou například Zlín, Vyškov, Pohořelice a Mikulov.
V Čechách se létajícími talíři ohánějí zejména v Praze, Liberci, Chebu, Kadani, Jindřichově Hradci, Kolíně, Svitavách a Táboře. Nejznámější destinací v ČR je však extravilán zámku Konopiště; tam se na náročných dráhách nazvaných „Franz Ferdinand“ a „Konopiště Meadows“ pravidelně konávají i ty největší mezinárodní akce; tak například letos v termínu 11.–14. srpna to má být mistrovství Evropy. Ostatně, discgolfová hřiště bývají obecně zřizována v parcích, a to často i v parcích zámeckých.
Vladimír Pařil

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru