• Medřičské listy
  • Sport
  • Velkomeziříčská házená slaví 100 let aneb Začátky házené ve Velkém Meziříčí

Velkomeziříčská házená slaví 100 let aneb Začátky házené ve Velkém Meziříčí

Hazena1Není to tak dlouho, co si celá Česká republika připomínala krásných 100 let od svého vzniku. V dnešní společnosti si jen těžko dovedeme představit něco, co tady bude i za 100 let. My doufáme, že naše házená tu bude stále. Vždyť její historie je nejen dlouhá, ale také plná úspěchů, zklamání, změn, ale hlavně přátelství a radosti!
Je neuvěřitelné, že je to již 100 let, co první ženy – průkopnice – vzaly do rukou míč a začaly s ním hrát českou házenou. Tehdy to byla házená, kterou hrály všechny kluby v Čechách i na Moravě. A nutno říci, že naše ženy v ní byly jedny z nejlepších na celé Moravě! Ale pojďme po pořádku…


S prvními pokusy o házenou a jejím trénováním se začalo již během roku 1919. Tehdy vznikl Sportovní klub Velké Meziříčí (SK VM), který kromě odboru házené založil i odbor fotbalový, tenisový, hokejový nebo cyklistický. A veškeré sportovní dění se odehrávalo na „Tržišti“ (dnešní fotbalový stadion).
První házenkářské zápasy jsou datovány již do roku 1920, ale dle historických pramenů se velkomeziříčská házená datuje až od roku 1921, kdy byly pořízeny první fotografie… Zakladatelkou, hráčkou a hlavní osobou ženské házené byla paní Fišerová, manželka místního stavitele, dále potom paní Kořínková a Ptáčková. Tyto dámy s házenou začaly již ve zmiňovaném roce 1919. Dalšími průkopnicemi tohoto, pro mnoho lidí neobvyklého sportu, byly: Žalmanová, Musilová, Jelínková, Brychtová, Applová, Boubelová a sestry Kolaříkovy. Později přibyly dámy Dohnalová, Braunová a sestry Lodrovy.
Prvními soupeřkami našich byly ženy Čechie Zastávka u Brna, Slovan Rosice, Achiles Třebíč a SK Moravské Budějovice. Trénovalo a hrálo se na Tržišti. Naše ženy se postupně stávaly rovnocenným soupeřem třebíčských i brněnských družstev. Projevilo se to i tím, že některé naše hráčky se dostaly do reprezentačního družstva Moravy!
Jistě jste si všimli, že stále mluvíme pouze o ženské složce. Ano, je to tak. Ženy byly první, které s tímto sportem v našem městě začaly. Muži začali s házenou až o celých 10 let později, ale o tom zase příště…
Pro zajímavost:
Česká neboli národní házená, která se v našem městě hrála od samého začátku, tedy od roku 1921 do roku 1964, je ryze českým sportem. U jejího zrodu stáli tři učitelé tělocviku již v roce 1905. Těšila se velké oblibě, a čeští vysokoškoláci ji dokonce rozšířili do Ruska či Jugoslávie. V každém týmu hrálo sedm hráčů – tři útočníci, dva obránci (záložníci), jeden bek a jeden brankář. Hrací plocha byla rozdělena na tři třetiny: obrannou, střední a útočnou.
Jak plynul čas, tak i do tehdejší Československé republiky vstoupil „nový“ sport – handball (mezinárodní házená o sedmi hráčích), dnes označovaný jako házená. Ta se na našem území hrála od roku 1942, kdy se s ní setkali čeští vysokoškoláci na Akademických hrách ve Francii, a postupně se tak dostávala do všech koutů naší republiky. A Velké Meziříčí v roce 1964 nebylo výjimkou. Házenou hraje sedm hráčů – jeden brankář a šest hráčů v poli. Ti se dále dělí na dvě křídla, tři spojky a pivota. A to je ten sport, který je možné vidět většinu sobot a nedělí v házenkářské hale „Za Světlou“.
Jana Šidlová, Házená Velké Meziříčí

Hazena2

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru