Jubilejní 30. ročník Moravského ultramaratonu běžel Zdeněk Bouček

MUM 2022-foto4Ve dnech 3. až 9. července se konal v Lomnici u Tišnova již jubilejní 30. ročník Moravského ultramaratonu v běhu, který je současně i mistrovstvím České republiky v etapovém ultramaratonu.


Původní myšlenka dlouhých běhů se váže na staré indiánské tradice z Mexika, kdy byl brán běh nejenom jako závod, ale i jako součást života a výraz přátelství mezi lidmi. Roku 2013 získal Moravský ultramaraton statut „Poco Loco Run“ a běhá se jako „Caballo Blanco Memorial“, což je jméno legendárního indiánského běžce Caballo Blanca – Bílého koně, který stojí za světoznámými závody v Mexiku a jehož životní příběh ovlivnil spoustu lidí na celém světě. V letošním roce se podařilo na závod pozvat do republiky i dva indiánské běžce Talinu a Antonia Ramirezovi z Mexika, kteří se zúčastnili letošní akce MUM 2022.
Historii etapových, utramaratonských běhů v České republice se datuje od roku 1992 s tím, že letos se konal již jubilejní 30. ročník závodu. V současnosti je každoročně v hlavním sedmidenním závodě se souhrnnou délkou 301 km přibližně stovka účastníků. Akce je určena nejen pro tuzemské závodníky, ale i početné výpravy z ciziny, zejména z Německa, kde podobný závod není pořádán. Řada dalších účastníků ale přijíždí i ze Slovenska, Polska, Maďarska, Švédska a jiných zemí.
Trasy jsou vedeny krásnou krajinou Vysočiny a Jihomoravského kraje z měst jako Blansko, Boskovice, Tišnov, Bystřice nad Pernštejnem, Olešnice a dalších lokalit do cílové Lomnice u Tišnova. Délka každé etapy je přibližně 43 km s denním terénním převýšením téměř 1 km.
Letošními vítězi a současně mistry České republiky v této disciplině byli v kategorii mužů Martin Kopecký a mezi ženami Lenka Horáková. Záznam z akce natáčela průběžně i Česká televize a další media.
Nejenom v současné složité době jsou venkovní aktivity v přírodě jistě vítanou formou posilování imunity a navíc existují krásná místa v širším regionu, která by bylo hříchem nenavštívit. Za naše město se závodu opakovaně účastní Zdeněk Bouček, který letos dokončil již potřetí celý závod v plném sedmidenním rozsahu.
Další informace ohledně této velmi zajímavé akce jsou dostupné na internetové adrese: https://mum.ultracau.cz/

MUM 2022-foto1MUM 2022-foto2MUM 2022-foto3

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru