Češi přivezli z Dakaru skvělé výsledky

dakar 2024_ourednicekÚspěchy Čechů na 46. ročníku Rallye Dakar jsou zřejmé. Kamioňák Martin Macík přivezl první místo.

V kategorii kamionů vyhrála posádka Martin Macík, David Švanda, František Tomášek před Alešem Lopraisem, v hodnocení automobilů dojel pátý Martin Prokop a desátý dokončil soutěž motorkář Martin Michek. Velkomeziříčský Tomáš Ouředníček se svým parťákem Davidem Křípalem obsadili 39. pozici v kategorii automobily-Ultimate.

Rallye Dakar 2024 je 46. ročník prestižní soutěže Rallye Dakar, která se koná v Saúdské Arábii.
Vytrvalostní závod začal prologem 5. ledna 2024 v Al-'Ula a skončí po 12 etapách 19. ledna v Janbu. Trať vedla pouze přes Saúdskou Arábii, přičemž 60 % tras bylo zcela nových. Na trati se objevily různé povrchy, jako jsou písek, kameny, štěrk a asfalt. Na start se tradičně postavili jezdci motocyklů, čtyřkolek, automobilů, speciálů, prototypů a kamionů.

V roce 2024 se poprvé v historii Rallye Dakar jela 48hodinová etapa, která byla dlouhá více než 550 měřených kilometrů. 48hodinová etapa byla přerušena v 16:00 prvního dne konání a pokračovala následující ráno, což přidalo závodu nový strategický rozměr. Automobilový závodník Martin Prokop k 48hodinové etapě uvedl, že se jednalo o „to nejtvrdší, co kdy v životě jeli".
Mezi české závodníky patřili Martin Macík, Aleš Loprais, Jaroslav Valtr, Martin Šoltys, Daniel Stiblík, Martin Prokop, Tomáš Ouředníček, Martin Michek, Jan Brabec, Libor Podmol a další.

Dakar 2024:
Pořadí: 46. ročník
Datum: 5. ledna 2024 – 19. ledna 2024
Země: Saúdská Arábie
Pořadatel: Amaury Sport Organisation
Účastníci: 778 závodníků
Závody: 12 etap.

Výsledky:
Výsledková listina – kamiony
1. Martin Macik, David Svanda, Frantisek Tomasek
2. Ales Loprais, Jaroslav Valtr Jr, Jiri Stross

Výsledková listina - automobily-Ultimate
5. Martin Prokop, Viktor Chytka
23. Karel Trneny, Michal Ernst62h

39.Tomas Ourednicek, David Kripal

Výsledková listina – motocykly

11. Martin Michek.

Tomáš Ouředníček letošní závod okomentoval takto: „Jsme rádi, že jsme v cíli a celí. Jsem na sebe naštvaný za chybu, kterou jsem v poslední etapě udělal. Trefil jsem velký kámen, byla to rána až nám prasklo čelní sklo, ale nakonec vydrželo až do cíle. Jel jsem potom tak, abychom dojeli do cíle." A jeho navigátor Křípal dodal, že podle něho byl letošní závod nejtěžší, který kdy jel.

Připr.: redl ML, zdroj: Dakar 24, Wikipedie.

Foto: http://ultimatedakar.cz/

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru