Značku Regionální potravina získal Lacrum, Uzenářství Sláma a Josef Elis

ChlebaSlanina, čerstvý sýr, smetanový zákys, žitný chléb, citronový řez, pivo, meruňkový džem s levandulí a pražená solená tykev jsou další výrobky z Vysočiny, které se mohou pyšnit označením Regionální potravina.

O logo, které je zárukou vysoké kvality, čerstvosti a regionální jedinečnosti, se letos na Vysočině ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl jako už tradičně o kategorii Ostatní.


Z našeho regionu si značku odnášejí Zákys smetanový od firmy LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o., Bačovská slanina z Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o. z Velké Bíteše a Citronový řez od Ing. Josefa Elise z Velkého Meziříčí.
Hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR hodnotí každoročně přihlášené produkty, které musí splňovat několik podmínek – musí být vyrobeny v daném regionu, a to z místních surovin, jejichž podíl je minimálně 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. O značku Regionální potraviny se pravidelně soutěží v devíti kategoriích.
„Značka Regionální potravina znamená pro spotřebitele záruku, že výrobek vznikl v daném regionu a neputuje za nimi tisíce kilometrů ze zahraničí. Navíc je udělení loga formou podpory menších místních producentů, v jejichž výrobnách a provozovnách vznikají poctivé a mnohdy také netradiční dobroty,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Připr.: Iva Horká, zdroj: krú-

Více o soutěže naleznete na https://www.regionalnipotravina.cz/ocenene-regionalni-potraviny/vysocina/.

    Reklama
  • Redakce-provoz
  • Sanborn
  • Rozmarinek
  • Kovokomlet
  • Půjčka 5000
  • NKT
Nahoru