• Medřičské listy
  • Zprávy
  • Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane 19 žáků

Začíná další rok Gastroakademie. Letos se mezi regionální kuchařskou elitu dostane 19 žáků

GastroakademieČtvrtým rokem otvírá Kraj Vysočina pro devatenáct vybraných žáků ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii.
Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu.

„Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraji na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1. – 3. ročníků krajských škol, mimo jiné také z Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí.
Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V loňském roce absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrářů Jana Horkého, žáci 3. ročníků vloni i letos obdrželi pozvání na Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast na mezinárodním finále soutěže Tropheé Mille ve francouzské Remeši. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni.
V současné době nabízí střední školy zřizované Krajem Vysočina 16 oborů se zaměřením na gastronomii.

Text a foto: krú

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru