Řidič jel po dálnici D1 v protisměru. Nevěděl o tom

DalnicePolicisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali na lince tísňového volání 158 v neděli 26. listopadu večer deset minut před půl sedmou oznámení, že po dálnici D1 jede osobní vozidlo v protisměru. Během jedné minuty volali i další řidiči a obsah jejich oznámení byl stejný – vozidlo jedoucí v protisměru.

 

Operační důstojník okamžitě předal informace všem dálničním policejním hlídkám a získal od oznamovatelů co nejpřesnější údaje k místu, kde se podezřelé vozidlo pohybuje, abychom mohli přijmout adekvátní opatření a provoz na dálnici D1 v daném místě co nejrychleji zastavit. Do spolupráce jsme přizvali také kolegy ze sousedního dálničního oddělení v Domašově.

Od volajících řidičů operační důstojník zjistil, že řidič se s osobním vozidlem pohybuje v úseku kolem 162. kilometru v jízdním pásu na Brno, ale jede v protisměru, tedy směrem na Prahu. Policejní hlídky na dálnici D1 zastavily provoz a snažily se co nejrychleji podezřelé vozidlo zastavit a zabránit tak případné dopravní nehodě s protijedoucími vozidly, jejichž řidiči neměli tušení o tom, jaké jim může hrozit nebezpečí. Podezřelé osobní vozidlo se podařilo dálničním policistům zastavit na 154,5 kilometru. Jednalo se o osobní vozidlo Dacia Sandero, za jehož volantem seděl třiasedmdesátiletý muž, který se až od policejní hlídky dozvěděl, že jede po dálnici v protisměru. Při jízdě, kdy řidič ujel v protisměru nejméně sedm kilometrů, nedošlo naštěstí k žádné dopravní nehodě ani k žádné jiné mimořádné události. Ostatní řidiči byli o pohybu vozidla v protisměru varováni prostřednictvím informačních portálů.

Policisté dalším šetřením zjistili, že řidič na dálnici D1 najel na nájezdu na 162. kilometru, když nerespektoval svislé dopravní značení – zákaz vjezdu všech vozidel a přikázaný směr objíždění vpravo. V jízdě v protisměru pokračoval, i když se míjel s protijedoucími vozidly. Policisté u řidiče provedli orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Negativní výsledek měl také provedený test na přítomnost omamných a psychotropních látek.

Na místo události byl vyslán výjezd služby kriminální policie a vyšetřování z územního odboru Žďár nad Sázavou. Žďárští kriminalisté si případ převzali a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí řidiči trest odnětí svobody až pět let.

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, oddělení tisku a prevence

    Reklama
  • Charita-sestra
  • VAS 3_24
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru