O místní sportoviště se bude starat nová organizace

zimak Zastupitelstvo města jednomyslně rozhodlo o zřízení nové příspěvkové organizace Sportoviště VM. Ta se bude starat o meziříčská sportoviště, což dosud dělaly Technické služby.

„Hlavní účelem organizace je všestranné uspokojování sportovních, tělovýchovných a rekreačních zájmů, potřeb a služeb,“ píše se v navrhované zřizovací listině a dále se v ní doplňuje, že „hlavním předmětem činnosti je zajištění provozu a správy sportovních zařízení v majetku města Velké Meziříčí.“ Jde především o zimní a fotbalový stadion, umělé hřiště u ZŠ Školní, letní koupaliště, hřiště dětská i veškerá další na veřejných prostranstvích a některá jiná sportoviště. V plánu je, že by organizace převzala i ta sportoviště, která se časem vybudují.
Tato příspěvková organizace (PO) má vzniknout od 1. září 2020 na dobu neurčitou. „Do té doby by měly být přichystány všechny podklady včetně majetkových smluv a dalších jako jmenování ředitele, a to tak, aby organizace mohla plynule navázat a vykonávat činnost na sportovištích,“ uvedl vedoucí odboru školství a kultury Pavel Stupka.
Nová PO, která bude v pořadí městskou dvanáctou, by se dle návrhu zřizovací listiny řídila obdobnými pravidly, která platí pro ostatní meziříčské organizace tohoto typu. Například ředitel má být jmenován a odvolán radou města VM.
Někteří zastupitelé z účetního hlediska navrhovali zřízení od 1. ledna 2021, ale nakonec byl schválen termín 1. září, neboť PO je nutná z důvodu čerpání dotačních titulů, aby město od podzimu o ně mohlo žádat.

Nová rada rozhodovala o „příspěvkovce“ chaoticky

„V minulosti jsme byli ve městech, která jsou daleko dopředu před námi a všechna města měla zřízenou nějakou organizaci, která se zabývala údržbou sportovišť a vůbec tím provozem, a proto mě překvapilo, že rada města na svém zasedání 18. března nedoporučila zřízení příspěvkové organizace. To se členové rady špatně připravili na to jednání nebo jim to bylo špatně vysvětleno? Nebo jste reagovali na základě emocí? Nebo prostě ve snaze ukončit rozpracované projekty bývalého vedení?“ tázal se zastupitel Jágrik (ČSSD) a doplnil, že rada na svém zasedání 15. dubna zřízení doporučila. „Toto jednání u mě zanáší pochybnosti o kompetenci členů rady a zvláště těch, kteří u těchto jednáních byli v minulosti,“ mířil M. Jágrik svá slova hlavně na místostarostu F. Smažila (ANO 2011), jenž zasedal v předchozí radě města, kterou i on svým hlasem v únoru odvolal pro neschopnost a vzápětí byl zvolen do nové rady a k tomu místostarostou města.
„Především to vycházelo z toho, že jeden člen rady jednal s šéfem Národní sportovní agentury a byli jsme jako rada přesvědčováni o tom, že zřízení PO potřeba není a došlo by tak k nějaké finanční úspoře v rámci rozpočtu města, ale ve finále bylo zjištěno, že minimálně na některé dotace nelze dosáhnout jinak než přes PO a zároveň došlo k nějakému myšlenkovému vývoji,“ pokusil se chaotické rozhodování nové rady města vysvětlit starosta Kaminaras (Společně VM).
„Pořád tam vidím snahu měnit rozhodnutí minulého vedení,“ dodal k tomu ještě M. Jágrik. Podle Kaminarase tomu tak není.
„Že musí být zřízena PO, už víme někdy od roku 2016, kdy se poprvé žádalo o dotace na hřiště u Tržiště. To nám tvrdili pracovníci úřadu celou dobu. Takže někdo z Prahy přivezl naprosto nepřesnou informaci,“ konstatoval zastupitel František Komínek (ČSSD).

Redakce ML

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru