Tento pátek a sobotu se konají krajské a senátní volby

Volby2Po čtyřech letech se tento týden konají volby do krajských zastupitelstev. Prezident stanovil jejich termín na 2. a 3. října spolu s prvním kolem senátních voleb.

Zástupci do krajů jsou voleni ve 13 krajích na 4 roky
Občané volí své zastupitele ve 13 krajích, v tom čtrnáctém – v Praze – se nevolí. Pravomoci srovnatelné s krajským zastupitelstvem má zastupitelstvo hlavního města Prahy.
Zastupitelské mandáty jsou rozdělovány jen mezi subjekty, které získají více než 5 % hlasů.


Jak volit? Preferenční hlasy zajistí kroužkování
Všichni voliči by měli dostat volební lístky poštou na adresu svého trvalého bydliště. Pokud se tak z nějakého důvodu nestane, nebo vám nějaké volební lístky chybí, můžete o ně požádat přímo ve volební místnosti. Každý politický subjekt kandidující v krajských volbách má svůj vlastní volební lístek. Volič může dát hlas buď celé straně či hnutí, případně využít tzv. kroužkování.
Kroužkování je způsob, jak udělit svým favoritům na kandidátkách preferenční hlasy. Tím je můžete dostat výše v rámci stranického pořadí uvedeného na volebním lístku, popřípadě je pomůžete udržet v čele. Chcete­‑li někomu dát preferenční hlasy, zakroužkujte na hlasovacím lístku jejich pořadové číslo. Udělit můžete maximálně 4 preferenční hlasy na jedné kandidátce. Kroužkovat jednotlivé kandidáty napříč různými politickými subjekty není možné – do obálky smíte vložit vždy jen jeden volební lístek.
Jestliže do obálky vložíte více než jeden hlasovací lístek, nebude váš hlas volební komisí započítán. Zakroužkujete­‑li více než 4 kandidáty na jednom volebním lístku, nebude k vašim preferenčním hlasům přihlédnuto a hlas zůstane celému subjektu.
Volit lze s voličským průkazem i v krajských volbách
Jestli se nemůžete dostavit do svého volebního okrsku podle místa bydliště, lze využít voličský průkaz. O ten si můžete zažádat v době od vyhlášení voleb až do 7 dnů před jejich konáním. Potřebujete k tomu buď písemnou žádost s úředně ověřeným podpisem nebo elektronickou žádost podanou prostřednictvím datové schránky. Obecní úřad vám následně vydá voličský průkaz platný jen na krajské volby 2020. Žádost o voličský průkaz i jeho vydání je bezplatné. Mějte však na paměti, že s voličským průkazem můžete do krajských voleb volit pouze v okrsku na území kraje, kde máte přihlášený trvalý pobyt.
Bohužel, do krajských voleb nelze volit ze zahraničí. Stejně tak není možné požádat o vydání voličského průkazu na zastupitelském úřadu. Lidé pobývající v zahraničí si ale mohou zažádat o voličský průkaz pro paralelně probíhající volby do Senátu.
Volby 2020 budou výrazně ovlivněné koronavirem
Volby do zastupitelstev krajů budou poznamenané pandemií koronaviru. Zavedena budou zvýšená hygienicko­‑protiepidemická opatření. Voliči i volební komise mají povinnost nosit roušku a dodržovat dvoumetrové rozestupy. K dispozici bude ve volebních místnostech také dezinfekce, kterou by měl každý po svém příchodu použít. Voličům je mimo jiné doporučováno, aby si na kroužkování přinesli vlastní propisku. Ty erární za plentou budou spolu se stolkem průběžně dezinfikovány.
Nově bude také možnost volit přímo z auta. Pro voliče s adresou místa trvalého pobytu na území okresu Žďář nad Sázavou jde o rychlobruslařský ovál na Jungmannově ulici. Volební stanoviště tam bude umístěno dne 30. 9. od 7 do 15. 00. Pro druhé kolo senátních voleb dne 7. 10. od 7 do 15. 00.
Ve třetině okrsků jsou senátní volby
V pátek 2. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 3. října od 8 do 14 hodin. Případné druhé kolo se koná v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech. Senátoři budou voleni ve 27 obvodech. Mezi nimi je i obvod č. 51 Žďár nad Sázavou, kde se o post uchází celkem šest kandidátů. Pět mužů – za ČSSD, ANO, KDU­‑ČSL, KSČM a SPD, a jedna žena, která kandiduje jako jediná nezávislá, tedy bez podpory zavedených politických stran.
Volit může český občan, který je podle zákona způsobilý a dosáhne nejpozději druhý den voleb věku 18 let. V případném druhém kole pak může volit i ten, komu je 18 let až v druhý den druhého kola. Hlasovat musí v místě svého trvalého bydliště, případně s voličským průkazem i jinde ve volebním obvodu, k němuž náleží. Každý volič musí volební komisi prokázat svou totožnost platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem ČR. Volby se konají v 27 obvodech, v nichž současným senátorům skončí mandát. Senátoři jsou voleni na šest let.
Na rozdíl od komunálních nebo sněmovních voleb je každý senátní kandidát uveden na samostatném volebním lístku. Volič si tedy vybere volební lístek jediného kandidáta, jemuž chce dát svůj hlas. Tento volební lístek vloží do obálky, kterou následně vhodí do volební urny. Lístek se nijak neupravuje, nedávají se na něm preferenční hlasy, nekroužkuje se a ani nekřížkuje.
Zatímco před prvním kolem jsou volební lístky doručovány voličům na jejich adresu, v případném druhém kole volič volební lístky obdrží až v samotné volební místnosti.
Druhé kolo senátních voleb
V prvním kole senátních voleb je zvolen ten kandidát, který získal nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů (přes 50 %). Pokud v prvním kole nikdo zmíněné hranice hlasů nedosáhl, koná se po týdnu kolo druhé. Do něho postupují dva kandidáti, kteří v prvním kole získali nejvyšší počet hlasů. Ve druhém kole je pak zvolen ten kandidát, jenž získá ve druhém kole více odevzdaných platných hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhodne mezi oběma účastníky druhého kola los.
Připr. redakce ML, zdroj: Reflex, KrÚ

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru