Školáci mají volno kvůli pandemii, před 40 lety díky uhelným prázdninám

IMG 9450Na Silvestra v roce 1978 panovalo zvečera jarní počasí s deštěm, ale za pár hodin na Nový rok se Česko proměnilo v ledové království. Ochlazovalo se neuvěřitelným tempem o tři stupně za jednu hodinu, a to až o 30 stupňů. To ochromilo život v zemi, a proto tehdejší vláda vyhlásila takzvané uhelné prázdniny.

A tak zatímco současní školáci prožívají hodně zvláštní období volna kvůli pandemii koronaviru, kdy jsou ochuzeni o různé vědomosti a dovednosti, zejména ty, které nelze absolvovat online, děti před 40 lety na tom byly obdobně – také se nešlo do školy. Mokré zásoby uhlí a koksu se po celé republice změnily v homole ledu, které nešlo rozmrazit. Nastaly tak problémy s dodávkami tepla, elektřiny a teplé vody, v autobusech a nákladních autech zamrzala nafta. Zamrzaly teplárenské rozvody, poškozené bylo i vedení vysokého napětí. Federální vláda Lubomíra Štrougala nařídila omezit energetickou spotřebu téměř všude.
V mimořádném rozhlasovém vysílání 5. ledna 1979 ministr školství vyhlásil kvůli energetické kalamitě, jež nemá obdoby, uhelné prázdniny.
„Vzpomínám si, že jsme byly s kamarádkami na taneční zábavě v Radostíně, cesta tam byla naprosto v pohodě, a zpět jsme se nemohly dostat,“ říká jedna z pamětnic, která byla tehdy v prvním ročníku na střední škole. „No, a kvůli těmto uhelným prázdninám nám byl například zrušen lyžařský výcvik, na který se jezdilo v prváku. I když na lyžích jezdím, dodneška jsem se už tak dobře lyžovat nenaučila. Narážím tím na dnešní situaci, kdy je možné, že děti zkrátka výpadek učiva a praxe už nedoženou, anebo horkotěžko.“
A co se vlastně tehdy stalo? Zjednodušeně řečeno se do Československa dostal mimořádně rychle a v mimořádném množství arktický vzduch. Ještě horší situace panovala například v Německu, kde navíc několik dní nepřetržitě sněžilo a zkolabovala tam doprava. Švýcarskem se prohnaly laviny, které zabily osm lidí. V Jugoslávii ležel sníh na plážích u Jaderského moře a ve Švédsku na mnoha místech teplota klesla pod minus čtyřicet stupňů.

Připravila: Iva Horká (Zdroj: Aktuálně.cz)

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru