Přihlášku na střední školu je třeba poslat do prvního března

PrihlaskaPrvní březen je nejzazším termínem, do kdy je možné podat písemnou přihlášku na střední školu. Žáci mají opět k dispozici až dvě přihlášky do 1. kola přijímacího řízení, které použijí nejčastěji na dvě různé školy a dva různé obory vzdělání.

Už od loňského školního roku jsou písemné testy z českého jazyka a literatury a z matematiky pro uchazeče, kteří se hlásí do maturitních oborů v rámci jednotné zkoušky, povinné. Jednotná přijímací zkouška se netýká pouze oborů vzdělání s talentovou zkouškou, zde však s jednou výjimkou, kterou je obor vzdělání gymnázium se sportovní přípravou, kde uchazeči absolvují kromě talentové zkoušky i jednotnou zkoušku, tedy oba testy. Přehled středních škol zřizovaných Krajem Vysočina, jejich oborová nabídka a řada dalších, pro volbu povolání důležitých informací, je k dispozici v publikaci „Střední školy zřizované Krajem Vysočina", která je dostupná v elektronické verzi na webových stránkách Kraje Vysočina v sekci Školský portál – Přijímací řízení.

Jednotné testy budou vyhodnoceny centrálně Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání a zpřístupněny školám, a to nejpozději 27. dubna 2018.

Jednotná zkouška se koná ve dvou termínech a je stanovena na dny:

1. termín

12. dubna 2018 pro čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia,
13. dubna 2018 pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií.

2. termín

16. dubna 2018 pro čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia,
17. dubna 2018 – pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií.

Jednotná zkouška v náhradním termínu je stanovena pro všechny uvedené obory vzdělání na dny:

1. termín:

10. května 2018,

2. termín:

11. května 2018.

Uchazeč se speciálními vzdělávacími potřebami by neměl opomenout doložit k přihlášce doporučení školského poradenského zařízení, ředitel školy následně rozhodne o uzpůsobení podmínek pro konání jednotné zkoušky. Záměr nastoupit na konkrétní střední školu musí uchazeči do deseti pracovních dnů ode dne oznámení rozhodnutí (tj. od zveřejnění seznamu přijatých uchazečů) potvrdit odevzdáním zápisového lístku na příslušné škole. Povinnost odevzdat zápisový lístek se netýká uchazečů přijatých do jiné než denní formy vzdělávání a rovněž nástavbového a zkráceného studia.

V případě nepřijetí ke vzdělávání lze odvolání proti rozhodnutí ředitele podat ve lhůtě tří pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí ke krajskému úřadu prostřednictvím ředitele školy. K naplnění předpokládaného počtu přijímaných uchazečů může ředitel vyhlásit další kola přijímacího řízení, pro další kola už není počet přihlášek omezen. Informace o volných místech pro další kola přijímacího řízení zveřejňuje odbor školství, mládeže a sportu na základě informací ze škol na Školském portálu.

Informace týkající se přijímacího řízení (včetně tiskopisů přihlášek ke stažení) najdou uchazeči na krajských stránkách www.kr-vysocina.cz – Veřejné služby – Školský portál – Přijímací řízení. Další aktuální informace týkající se přijímacího řízení jsou zájemcům k dispozici dále na stránkách www.msmt.cz (Vzdělávání – Střední vzdělávání – Přijímání na střední školy a konzervatoře) a www.cermat.cz (Informace k jednotné přijímací zkoušce, zde ke stažení rovněž ilustrační testy i první „ostré testy" z loňského roku s klíčem řešení).

S ohledem na zájem studentů jsou na středních školách nabízeny nové obory. Nově zařazené obory od školního roku 2017/2018 jsou v Kraji Vysočina Strojírenské práce, Elektrotechnické a strojně montážní práce, Zemědělské práce. Dvě soukromé školy nabízejí nově obory Multimediální tvorba a Rostlinolékařství či Včelař, Truhlář, Krejčí. Další obory, jako je modelář, slévač, nástrojář, obráběč kovů, kovář, jemný mechanik, klempíř, malíř a lakýrník, kameník, tesař, zedník, pokrývač, pekař, řezník-uzenář, zemědělec-farmář, montér suchých staveb, strojní mechanik, instalatér, elektrikář, elektrikář-silnoproud, autolakýrník, karosář, elektromechanik pro zařízení a přístroje, Kraj Vysočina podporuje studijními a motivačními stipendii

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • ČSŽ zájezd
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru