Povídání o putovní dece a deníku, ale i o službách, které v našem městě chybí

putovní deka_majitelkaPět let poté, co v roce 2004 adoptovala dceru Emalee narozenou s Downovým syndromem, rozhodla se Američanka Chandos J. (CJ) Field udělat něco také pro povědomí o lidech s Downovým syndromem.

Uháčkovala tedy deku a poslala ji v březnu 2009 spolu s přiloženým deníkem do světa. Od té doby putovní deka tráví vždy dva až tři týdny v některé rodině vychovávající dítě s Downovým syndromem. Rodina udělá snímky putovní přikrývky se svými dětmi, sdílí svůj příběh na sociálních sítích, udělá zápis do přiloženého deníku a pak deku pošle další rodině. „Je to způsob, jak se do těchto rodin dostat," vysvětlovala svůj nápad CJ s tím, že hlavní myšlenkou projektu je dát rodinám vychovávajícím takové dítě najevo, že nejsou samy a že podobné radosti i starosti mají tisíce rodin po celém světě. Deka má za sebou doslovně cestu okolo světa – přešla skoro celou Ameriku, navštívila Čínu, Austrálii, Nový Zéland, Indii, Mexiko, Saudskou Arábii a nyní je na cestě po Evropě. A dorazila i do Velkého Meziříčí, do naší rodiny Čermákových.
Před pěti lety se nám narodil syn Mirek s Downovým syndromem. Minulý rok v březnu jsme měli možnost o ni požádat i my. Dostala se k nám až po roce a souhrou náhod zrovna v den Downova syndromu 21. 3. ," když jsem příběhy v deníku pročítala (samozřejmě ty, které jsem dokázala přeložit), neudržela jsem slzy.
S ranou péčí Portimo Nové Město na Moravě jsme se domluvili na společném setkání rodičů dětí s Downovým syndromem, zapojit se do projektu a vyfotit se s dekou mělo proto možnost více lidí najednou.
Ráda bych tedy díky této výjimečné příležitosti představila dvě organizace, které nám zásadně pomáhají v rozvoji Mirečka. Je to raná péče Portimo a Denní rehabilitační stacionář v Třebíči. Dnes se zmíním trochu blíže o stacionáři. Je hned vedle polikliniky Vltavínská.
Často dostávám otázky, proč vozíme Mirečka až do Třebíče a nenecháme ho v Meziříčí. Meziříčský i třebíčský stacionář patří mezi poskytovatele sociálních služeb. V Třebíči mají dvě oddělení, pro menší děti a pro dospělé klienty s různými formami mentálního i fyzického postižení. Poskytují zde nejenom služby sociální, ale i služby zdravotnické a to rehabilitaci, ortoptiku a logopedii. Navíc zde pracují i speciální pedagogové, kteří se starají o vzdělávání handicapovaných klientů. Mireček na základě svého postižení využívá všechny nabízené zdravotnické služby, je rehabilitován fyzioterapeutkou, ortoptistka s ním provádí oční cvičení a s logopedkou realizují nejen nápravu a rozvoj řeči, ale i orofaciální stimulaci, která mu má pomoci vyrovnat se s jeho velkým problémem – odmítáním kousat pevnou stravu. Nejbližší pracoviště, kde používají metodu orofaciální stimulace, se nachází až v Brně. Služby jsou poskytovány všem dětem ve stacionáři podle předpisu lékaře nebo vyšetření logopedky či fyzioterapeutek (u všech dětí se snaží o rozvoj lokomoce a hrubé motoriky, některé děti mají speciální cvičení). Dospělí klienti mohou využívat nabídku fyzioterapie za úhradu. Pro menší děti zde nabízejí novinku – cvičení v závěsu metodou TheraSuit za velmi příznivou cenu. Speciální pedagožka se dětem na prvním oddělení věnuje převážně individuálně, dokáže tak vyjít vstříc dětským potřebám a rozvíjet jejich schopnosti s ohledem na postižení, která děti mají. Služby ve stacionáři jsou nabízeny odborníky, kteří jsou zaměstnanci stacionáře, proto je tato péče o handicapované poměrně finančně nákladná. Jsem ráda, že Mireček může všechny nabízené služby využívat, a to i přes náročnost každodenního dojíždění do Třebíče, vnašem městě mi nabídka podobných služeb velmi chybí.
Proto bych byla ráda, kdyby se malinko zamysleli ti, kteří mohou pravidelně pomáhat, i kdyby to byla jen stokoruna měsíčně, na konkrétní věc. Vždyť investujeme do dětí! Nebylo by totiž vůbec špatné, kdyby takovýto nadstandard mohl být jednou i u nás v Meziříčí. Aby děti, které potřebují pomoct se zvládnutím školní docházky i života, měli tuto péči dostupnou i v našem městě. Co vy na to?
Text: Jana Čermáková, foto archiv JČ a Portimo
(Více videopořad Televize Vysočina na kanálu Youtube s názvem Deka a putovní deník propojují děti s Downovým syndromem.)

putovni deka_a_denik_foto_Portimoputovni deka_mirecek_cermak

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru