120 let dobrovolných hasičů v Oslavici

HasOsl1V sobotu 2. 6. 2018 patřilo okolí kulturního domu v obci Oslavice hasičům. Konali se zde oslavy 120 let od založení místního hasičského sboru. Slavnost započala dopoledne mši sv. v kapli Božího milosrdenství, kde velkomeziříčský děkan R.D. Mgr. Pavel Šenkyřík požehnal nový hasičský prapor a obecní symboly.

Po mši se vydal slavnostní průvod v čele s novou zástavou k pomníku padlých, kde přítomní uctili památku obětí světových válek z řad občanů. Po obědě probíhalo vítání hostů z okrsku Velké Meziříčí. V úvodu odpoledního bloku oslav zazněla připomínka dlouhé historie sboru, následně došlo k ocenění zasloužilých členů a zdravicí hostů. Za obec pozdravil starosta Ing. Pavel Janoušek. Za Okresní sdružení hasičů Žďár nad Sázavou pozdravil náměstek starosty Antonín Teplý a předal sboru jako kolektivu medaili sv. Floriána a pamětní list. Pro četné diváky byly připraveny ukázky požárního útoku s historickou technikou, útok hasičské mládeže a statické ukázky techniky a výzbroje. Vedoucí odborné rady hasičské historie a člen skupiny sběratelů předmětů hasičstva a požární ochrany při Centru hasičského hnutí Přibyslav Miroslav Homola z SDH Lavičky připravil výstavu hasičských artefaktů – hasičské uniformy, přilby a medaile. V rámci doprovodného programu byla připravená numizmatická expozice „Prezidenti a jejich bankovky". Slavnostní den byl zakončentaneční zábavou s hudební skupinou Petrkyt band. Oslavy podpořil Kraj Vysočina.
Stanovy dobrovolného hasičského sboru ve Velké Oslavici byly schváleny obecním výborem 6. 12. 1897, aby však nabyly platnosti bylo je třeba opatřit příslušným kolkem a předložit k ověření c.k. zemské vládě v Brně. Stalo se tak 24. 1. 1898, a tím se začala psát historie hasičského sboru. Starostou obce byl v té době Jan Kratochvíl, čp. 19 a členy obecního zastupitelstva byli: první radní František Pospíšil čp. 28, druhý radní Antonín Maloušek čp. 9, členové rady Silvestr Tomšík čp. 37, František Jan čp. 35, Jan Pospíšil čp. 27, Jan Doležal, čp. 13, Jan Tomšík, čp. 14 a Jakub Košábek z Osového čp. 7. Zakládajících členů bylo 21, a z těchto byl zvolen první výbor ve složení:
Starosta Jan Pospíšil, čp. 27, říšský a zemský poslanec
Velitel Antonín Maloušek, čp. 9, rolník
První podvelitel Jan Tomšík, čp. 14, rolník
Druhý podvelitel Jan Kratochvíl, čp. 19, rolník
První četař a cvičitel Silvestr Tomšík, čp. 37, domkař
Četař Alois Mikulášek, čp. 54, domkař
Zbrojmistr František Zejda, čp. 8, stolař
Trubač František Pospíšil, čp. 46, domkař
Trubač Ludvík Maloušek, čp. 43, domkař
Hasič František Zelníček, čp. 31, domkař
Tomáš Hakl, čp. 33, synek
Jan Maloušek, čp. 40, bratr
Vincenc Barabáš, čp. 39, domkař
Ladislav Maloušek, čp. 1, dělník
Antonín Vokoun, čp. 24, rolník
Josef Havlíček, čp. 22, rolník
František Maloušek, čp. 18, rolník
Jan Krejčí, čp. 44, domkař
Jaroslav Štoska, čp. 41, domkař
Rudolf Pospíšil, čp. 28, synek
Antonín Coufal, čp. 1, dělník
Členstvo pak složilo slib věrnosti do rukou nového starosty a započalo s výcvikem, který prováděl cvičitel Silvestr Tomšík. Nacvičovala se pořadová příprava, prováděla se pochodová cvičení a členové se seznamovali s hasebními prostředky a metodami. Sbor byl následně zařazen k hasičské župě XIX. Krškově-Velkomeziříčské.
Při založení neměl sbor žádnou techniku. Byla proto objednána ruční čtyřkolová stříkačka, kterou po dodání zaplatili z darů a příspěvků občanů a příspěvku obce. Motorová stříkačka DS 12 byla koupena v roce 1939. hasičská zbrojnice byla postavena na návsi u horního rybníčku. Při výstavbě kulturního domu byla v roce 1960 zbořena a znovu zřízena v přízemí kulturního domu. Při výstavbě střediska JZD byla v areálu střediska postavena nová hasičská zbrojnice, která slouží dosud. V 70-tých letech byla přidělena ONV Žďár nad Sázavou motorová stříkačka PPS 12.
Oslavice leží v okrese Žďár nad Sázavou. K 1. 1. 2018 zde 700 žilo obyvatel. První písemná zpráva pochází z roku 1320.
Mgr. David Dvořáček

HasOsl2HasOsl3HasOsl4HasOsl5HasOsl6

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • ČSŽ schůze
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru