Kriminalita a nehodovost

KolejeŽenu přejel vlak

V neděli 1. července ve večerních hodinách přijali policisté integrovaného operačního střediska oznámení o střetu osoby a vlaku. Ke střetu došlo nedaleko železniční stanice Křižanov.

Šlo o devětačtyřicetiletou ženu, která zraněním podlehla. Příčiny a okolnosti úmrtí ženy policisté prověřují.

Střetla se dvě vozidla

V pátek 29. června jel osmatřicetiletý řidič vozidla VW Passat po páté hodině večer ve Velké Bíteši po silnici ve směru na obec Osová Bítýška. Po vyjetí z prudké zatáčky přejel na přímém úseku komunikace s automobilem do levé poloviny vozovky, kde narazil do protijedoucího vozidla Dacia Duster. Ke zranění osob při dopravní nehodě nedošlo. Policisté provedli u řidičů dechové zkoušky, při kterých u obou požití alkoholu vyloučili. Na vozidlech vznikla celková škoda přibližně 150 tisíc korun. Policisté místo dopravní nehody ohledali a zadokumentovali. Řidič passatu je podezřelý ze spáchání přestupku na úseku dopravy, který policisté šetří.

Loupil v chatě

Velkomeziříčští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který se ve Velké Bíteši vloupal do rekreační chaty. K případu došlo v době od odpoledních hodin úterý 17. června do třetí hodiny odpoledne pátku 22. června. Pachatel vnikl do vnitřních prostorů rekreační chaty, které prohledal a odcizil elektrickou pilu, nafukovací člun, brusné pásy, dvě lehátka na vodu a tři lahve alkoholu.
Škoda, kterou pachatel způsobil, byla vyčíslena na částku kolem dvaceti tisíc korun. Policisté na místě provedli ohledání, šetření, zajistili stopy a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.
Případ nadále prověřují a po pachateli pátrají. Za takový trestný čin mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Za volant usedl pod vlivem alkoholu

Velkomeziříčští policisté v pátek 22. června kolem poledne zastavili v obci Ruda osobní automobil Škoda, jehož řidičem byl jednatřicetiletý muž ze Žďárska. Součástí silniční kontroly byla dechová zkouška, která byla pozitivní. Řidič nadýchal 0,33 promile alkoholu. Také opakovaná zkouška byla pozitivní. Policisté muži zakázali další jízdu a vše zadokumentovali. Jednatřicetiletý muž se bude před příslušným správním orgánem zodpovídat z přestupku na úseku dopravy.

Řidič zakrýval značku roletkou

Policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov v rámci výkonu služby dohlíželi v neděli 24. června na bezpečnost a plynulost silničního provozu na dálnici D1. Se služebním vozidlem Škoda Superb v civilním provedení se zaměřovali zejména na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti zejména v modernizovaných úsecích dálnice.

Krátce po čtrnácté hodině policisty ve vozidle předjelo na 132. kilometru ve směru jízdy na Brno osobní vozidlo Toyota Avensis opatřené českou registrační značkou, která byla ale zakryta. Policisté předmětné vozidlo předepsaným způsobem zastavili na 134. kilometru dálnice D1. Mezitím se ale zase registrační značka záhadně objevila a byla čitelná. Řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla. Při kontrole policisté zjistili, že vozidlo řídí čtyřiadvacetiletý cizinec – státní příslušník Rumunska. Důkladnou kontrolou vozidla policisté zjistili, že na vozidle lze zakrývat obě registrační značky, a to speciální černou roletkou, kterou řidič ovládal pomocí dálkového ovládání zevnitř vozidla. Vzhledem k tomu, že zjištěný přestupek nebylo možné vyřešit na místě v příkazním řízení, policisté zjištěný přestupek zadokumentovali a odevzdají jej k vyřízení místně příslušnému správnímu orgánu do správního řízení. Protože se přestupku dopustil cizí státní příslušník, který by se mohl vyhýbat správnímu řízení, policisté rozhodli o uložení kauce ve výši 7 500 korun, kterou řidič na místě zaplatil.
Jak uvedl npor. Mgr. David Jirák, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov, s podobným zařízením, které by tímto způsobem zakrývalo registrační značku, se v rámci své služby dosud nesetkal. „V rámci silničních kontrol objevujeme občas různá zařízení, a to především u řidičů kamionů, kteří se snaží neoprávněně manipulovat s tachografem, ale u řidičů osobních vozidel jsme se s podobným zařízením zatím nesetkali," doplnil.


Policisté zjistili jen o víkendu 245 přestupků


Poslední červnový víkend probíhala v Kraji Vysočina dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu všech účastníků silničního provozu ve snaze ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit počet dopravních nehod na silnicích našeho kraje. Dopravně bezpečnostní akce pak budou pokračovat po celé letní prázdniny.
Do kontrol se zapojili policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie, kteří v průběhu víkendu zkontrolovali 1 535 vozidel a zjistili 245 dopravních přestupků. Celkem 235 přestupků v dopravě vyřešili policisté uložením pokuty v příkazním řízení. Deset zjištěných přestupků bude odevzdáno do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu.
Ve 33 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost jízdy, ve třech případech policisté zjistili, že řidič byl v podnapilém stavu – naměření hodnoty byly do jednoho promile alkoholu. Ve 33 případech policisté zjistili, že řidiči nebo jejich spolujezdci nepoužili při jízdě bezpečnostní pásy, v 31 případech neměli řidiči v pořádku technický stav svého vozidla a devět řidičů jelo po dálnici D1 bez platné dálniční známky.
Sedm řidičů při kontrole nepředložilo doklad o tzv. povinném ručení.
-Policie ČR-

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru