Velké Meziříčí na plátnech Mezinárodního Filmového Festivalu v Karlových Varech

Film1Celovečerní film Chvilky, jehož děj se převážně odehrává ve Velkém Meziříčí, soutěžil na největším filmovém festivalu v České republice v sekci Na východu od Západu.

Jeho premiéry se zúčastnili herci a tvůrci filmu v pondělí 2. července v karlovarském Městském divadle.

Režisérka a scénáristka Beata Parkanová a producent Viktor Tauš (Zahradnitví, Domácí Péče) mohli spustit projekci za velkého potlesku. Ve filmu se objevují známé ikony českého filmu, jako například: Jaroslava Pokorná, Alena Mihulová, Jenovéfa Boková, Lenka Vlasáková a Martin Finger. Nechyběl ani zástupce ze Slovenska, herec a Marek Geišberg. Film byl promítán v Karlových Varech celkem třikrát, což je většinou největší počet možných promítání jednoho snímku.
Tito herci ovšem neprocházeli castingy, nýbrž si je paní režisérka vybírala podle své vlastní představy. Skládala rodinu, která by se hodila dohromady. Herci, které oslovila, role neodmítali, protože je velmi oslovil scénář filmu.
I když se jedná o tragikomedii z rodinného života, neobešel se film bez diváckého smíchu u typických hlášek babičky, maminky, ale i tatínka.
Hlavní hrdinka Anežka se během filmu setkává se svými ,,Chvilkami", tedy zásadními postavami, které ovlivňují její život. Snaží se vyhovět všem požadavkům jednotlivých členů rodiny, aniž by čekala něco na oplátku. Bohužel se k ní nechovají všichni vždy hezky a jsou k ní mnohdy až příliš kritičtí. Anežka si nedokáže prosadit svůj názor, neumí říkat ,,NE", a kritiku okolí na její osobu přijímá s poděkováním.
Na odkazu se můžete podívat na debatu o filmu, která probíhala v den premiéry v Domě České televize. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000333-ct-na-mff-karlovy-vary-2018/218254001680014-caj-o-treti/ 
Martin Finger dokonce přiznal, že roli vzal po přečtení scénáře hlavně z toho důvodu, že je to role, kterou vlastně známe z našich každodenních životů, a jsou to skutečné postavy všech českých rodin. Viktor Tauš se zpočátku bál spolupráce na tomto filmu, ale nakonec jej přesvědčila také autenticita a preciznost scénáře.
Zážitky a pocity Jenovéfy Bokové a Beaty Parkanové byly k přečtení ve Festivalovém deníku, který ve Varech v rámci tohoto týdne vycházel každý den. Film sklízí převážně úspěšné ohlasy a na webovém portálu hodnotící filmy, má po Karlových Varech 66 %. V kině se film objeví během listopadu letošního roku a do televizního vysílání by měl jít o rok později.
Nenechte si jej prosím ujít.

Michaela Bernatová

FilmFilm2Film3Film4

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru