Mladí šachisté z kraje se sjeli na tematickém táboře

sachovy tabor_krizanovDo rekreačního střediska DRAK u Křižanova přijely děti na neobvyklý tábor: kromě zpívání u ohně a fotbalu se sem přijely zdokonalit ve hře šachů.
Tábor zorganizovalo středisko volného času Dóza ve spolupráci s Krajským šachovým svazem, jenž nadaným dětem přispívá na rozvoj jejich šachových dovedností.


Do Křižanova přijely děti kromě Velkého Meziříčí i z okolí Jihlavy, Pelhřimova, Havlíčkova Brodu a Světlé nad Sázavou, a mají tedy možnost skamarádit se i s někým, koho nepotkávají v kroužku. Tento tábor se konal už dříve různě po jižních Čechách, letos se však poprvé přesunul na Moravu. Vedoucí šachového kroužku v Dóze je totiž členem šachového svazu, a tak Dózu požádal o pomoc s organizací. Ta už se starala o jiný tematický tábor. „Řekli jsme si, že bychom si mohli usnadnit organizaci a spojit to s pirátským táborem," řekl Tomáš Mrazík, hlavní vedoucí šachového tábora.
S Dózou přijelo do Křižanova celkem osmdesát dětí, z toho osmnáct kvůli této stolní hře. Každý z táborů má vlastní program a děti se potkávají až večer. Zatímco „piráti" hledají poklad,hlavním cílem šachistů je vypilovat strategii, a to ne jen hraním samotným, ale měly by jim pomoci i přednášky vedoucích šachového oddílu a taktické kvízy. Ty fungují tak, že děti dostanou obrázek pozice figurek a pouze zapíší, jaký tah by byl nejlepší. Také mají možnost zahrát si se silnějšími hráči v takzvaných simultánkách. Šachům děti věnují asi třetinu celkového času, hlavně dopoledne, dokud jsou odpočaté, odpoledne probíhají jiné hry a výlety.
Tábora se kromě jedné dívky zúčastnili samí chlapci. Mezi nimi byl i osmiletý Kyryl ze školy v Pelhřimově. „Šachy jsem začal hrát teprve v září. Máma se mě zeptala, na jakej chci kroužek. Dlouho jsem vybíral a rozhodl jsem se pro šachy," uvedl mladý šachista.
Na tábor se přihlásilo méně dětí, než v minulých letech, ale není to tím, že by byl o šachy menší zájem. „Podle mě je to způsobeno tím, že se poprvé hraje v nové lokalitě," dodává ještě vedoucí oddílu. A tak je možné, že v příštím roce šachistů na táboře přibude.
Nikola Malcová

    Reklama
  • Kuřice prodej
  • Malirstvi
  • Renovace vany
  • Prodej masa, Vanoce
  • Nábor fotbal
Nahoru